Jaatimet Oy:n projektipäällikkö Juha Puotsaari antaa kiitosta Turun Kaupunginteatterin projektin työmaaorganisaatiolle.

Tehtävämme on vastata arkki­tehtuurin vaatimuksiin

www.jaatimet.fiJAATIMET_160

 

Kymmenen vuotta sitten päätti Somerolla teräsovia ja – ikkunoita valmistava Jaatimet Oy luopua bulkkitavaran tuotannosta kokonaan. Päätöstä ei ole tarvinnut katua.

– Mitä mielikuvituksellisemmat piirustukset, sitä mielenkiintoisempaa. Haluamme antaa arkkitehdille juuri sitä, mitä hän haluaa. Arvostamme arkkitehtuuria ja keskitymme laadukkaisiin erikoistuotteisiin, kiteyttää Jaatimet Oy:n toimitusjohtaja Jari Vaittinen.

Jokaisessa kohteessa on paitsi korkeat laatuvaatimukset, myös jotain aivan erityistä. Yritys on ollut mukana muun muassa teattereiden, ministeriöiden, Musiikkitalon, Sibelius-Akatemian ja Länsimetron rakennushankkeissa. Myös TYKS ja Helsingin Lastensairaala ovat tulleet tutuiksi.

– Tuotanto on räätälöity nyt yksittäisten erikoiskappaleiden valmistukseen kilpailukykyisesti, ja tuotteissa on usein erikoisominaisuuksia, kuten äänieristävyys, murtosuojaus ja niin edelleen. Meiltä löytyy ratkaisut kaikkeen, ja tuotekehitys näyttelee aktiivisesti isoa roolia yrityksen toimintakonseptissa, Vaittinen kuvailee.

Toimitilat laajenevat syksyllä

Jaatimet Oy:n selkeä vahvuus on hyvä suunnitteluporukka, joka suhtautuu avoimin mielin jokaiseen eteen tulevaan haasteeseen.

– Meillä on hyvä työyhteisö; nuori, energinen porukka niin suunnittelussa kuin tuotannossakin, ja intoa tehdä. Toisaalta meiltä löytyy myös vankkaa kokemusta. Kukaan ei pelkää haasteita ja koko talossa on hyvä asenne, toimitusjohtaja kiittelee.

Erikoistumisen myötä toiminta on lähtenyt nousukiitoon, ja jossakin vaiheessa havaittiin tilojen käyvän pieniksi. Ongelmaan saadaan ratkaisu, kun 2000 neliömetrin laajennus syksyllä valmistuu.

– Olemme kärsineet tilanpuutteesta vuosia, ja nyt siihen tulee helpotus, kun entisten 4000 neliön jatkeeksi tulee uutta. Tämä joustavoittaa ja sujuvoittaa tuotantoa ja sitä kautta kasvattaa kilpailukykyämme, Vaittinen arvíoi.

Monen muun asian rinnalla myös yrityksen maantieteellinen sijainti palvelee toimintaa erinomaisesti. Kun Turkuun on 80 km, Helsinkiin 100 ja Tampereelle 110, voidaan pääasiallisen toimintasektorin sisäpuolelta jo löytää mittava määrä erikoisia, kiinnostavia kohteita työn alle. Koska uniikkituotteet myös asennetaan paikan päällä loppuun asti, on toimipaikan sijainnillakin merkitystä.

Yksityiskohdilla on väliä

Arvokohteita remontoitaessa on edettävä huolellisella pieteetillä, joka huomioi kohteen yksityiskohdat ja uudistaa ne entistä kunnioittaen. Turun kaupunginteatterissa vanhan ulkonäön säilyttäminen aiheutti positiivista päänvaivaa.

– Oviin ei voitu tietenkään laittaa mitä tahansa vetimiä, joten etsimme pronssisten vetimien valamiseen taidevalimon, joka teki uudet vanhan mallin mukaan, Jari Vaittinen muistelee.

– Aikataulu Turussa oli tiukka, mutta se oli ennalta tiedossa. Työmaaorganisaatio oli joustava ja yhteistyö toimi, ja arkkitehti oli jo meille ennalta tuttu. Turussa meidän ei tarvinnut tehdä paljon malleja, koska arkkitehti tunsi tuotteemme jo entuudestaan, kertoo puolestaan projektipäällikkö Juha Puotsaari.

Tarve erikoisosaamiselle ei katoa mihinkään, ja Suomessa rakennetaan tällä hetkellä voimakkaasti. Myös vanhoista kiinteistöistä on pidettävä huolta. Yrityksen näkymät ovat siis valoisat, ja mielenkiintoista työtä tulee riittämään varmasti paljon myös jatkossa.