Kiinteistöpalvelualan monipalveluyritys Akseli Kiinteistöpalvelut Oy:n jätehuollon piirissä on noin 140 kiinteistöä ja noin 13 500 ihmistä.

Toimivaa jäte­huoltoa Turussa

www.akseli.fi

 

Jätehuolto on murroksessa, mutta lajittelu on tullut jäädäkseen

Yksi Turun alueen jätehuollon ammattilaisista on kiinteistöpalvelualan monipalveluyritys Akseli Kiinteistöpalvelut Oy, jonka jätehuollon piirissä on noin 140 kiinteistöä ja noin 13 500 ihmistä.

− Kyllä Turussa osataan lajitella. Ihmiset ovat valveutuneempia eivätkä pidä lajittelua enää välttämättömänä pahana, kehuu yritystä maaliskuun alusta asti luotsannut toimitusjohtaja Teemu Halenius.

Edullinen edelläkävijä

Akseli Kiinteistöpalvelut on tuotteistanut jätehuollon. Kiinteällä kuukausipalvelumaksulla taloyhtiö saa käyttöönsä jäteastian ja kaikki siihen liittyvät palvelut: puhtaanapidon ja huollon, tyhjennyksen ja jätteen käsittelymaksun.

− Meillä jätehuolto on ollut oma palvelutuotteensa jo yli 20 vuotta. Teemme ammattirajat ylittävää yhteistyötä yrityksemme sisällä, joten asiakas saa palveluistamme maksimaalisen hyödyn, Halenius kertoo. Kun yrityksen kiinteistönhoitajat omien töidensä lomassa seuraavat myös jäteastioiden täyttymistä, astiat osataan tyhjentää oikeaan aikaan eikä hukkareissuja ajeta.

− Toiminta pysyy kustannustehokkaana ja ekologisena. Tästä johtuen meillä on tutkitusti kilpailukykyinen hinta, aivan valtakunnallisestikin, Halenius kertoo.

Akseli Kiinteistöpalvelut kerää taloyhtiöiltä erikseen metallit, lasit, paperit, kartongit, biojätteen ja polttokelpoiset jätteet. Maaliskuun alusta lähtien alettiin kokeilumielessä kerätä erikseen myös pakkausmuovi.

– Se menee muovijalostamon kautta uusiokäyttöön. Polttokelpoinen jätehän menee poltettavaksi ja muut kierrätykseen, Halenius selventää.

Jätehuollon tulevaisuuden näkymät

Muovin kierrätyksen suhteen Akseli Kiinteistöpalvelut on jälleen ajan hermolla, sillä tulevaisuudessa lajitteluvelvollisuuksia on tulossa lisää. Lajittelun piiriin otetaan myös pakkausmuovi. On myös mahdollista, että isommille asuinalueille perustetaan yhteisiä lajittelupisteitä joillekin kierrätystuotteille, esimerkiksi tekstiileille. Turun seudulla pohditaan parhaillaan vaihtoehtoista jätehuollon järjestämistä.

− On ollut esillä, että jätehuollon kuljetusten järjestäminen olisi tulevaisuudessa aina kunnan eikä kiinteistön haltijan tehtävä. Pelkään, että tämä nostaisi jätehuollon hintoja, Halenius toteaa.

Turun seudulla muutoksia on jo tehty. Kun Lounais-Suomen Jätehuolto vuoden alussa muutti toimialueensa jätemaksun kaksiosaiseksi, laski Akseli Kiinteistöpalvelujen palvelumaksu entisestään.

− Turun alueella jätemaksu koostuu nyt perusmaksusta ja jätteen käsittelymaksuista.

Muutoksen myötä polttokelpoisen jätteen veroton käsittelymaksu putosi merkittävästi. Tämä erotus kerätään jatkossa perusmaksuilla, joten kiinteistöjen kokonaiskustannus pysyy kutakuinkin ennallaan. Me laskimme tällä perusteella palvelumaksuja, sillä jatkossa tämä perusmaksu laskutetaan suoraan asiakkailta, kun taas meidän kulupuolella jätteen käsittelymaksu halpeni, Halenius kertoo.