Hatanpää_erkkilä_solid_house_300_CMYK_4_2015

Vahingon sattuessa apu on lähellä

Tulipalo, nokivahinko, vesivahinko, myrskytuhot… Kenet voi hälyttää apuun silloin, kun ikävä onnettomuus sattuu omalle kohdalle?  Ainakin porilaisen Hatanpää & Erkkilä Oy:n.

Vaikka 1990-luvun lama veikin yllättäen työpaikan kahdelta lapsuudenystävältä ja pitkäaikaiselta työtoverilta, ei kaksikko Hatanpää ja Erkkilä jäänyt silti toimettomaksi. Heti seuraavana päivänä kaverukset marssivat pankin, vakuutusyhtiön ja tilitoimiston puheille ja tuota pikaa olikin jo pystyssä oma yritys Hatanpää & Erkkilä Oy, joka yhä tänäkin päivänä keskittyy palo- ja vesivahinkosaneerauksiin, jälkivahinkojen torjuntaan ja erikoispuhdistuksiin. Muutosta on tapahtunut vain omistussuhteessa, sillä vuodesta 2006 lähtien yritys on ollut pelkästään Kyösti Erkkilän hallussa yhtiökumppanin siirryttyä eläkkeelle.

Kun vahinko yllättää…

Ikävä onnettomuus voi sattua kenelle tahansa, mutta lohdullista on tietää, että hädänkin hetkellä apua on saatavilla. Soitto Hatanpää & Erkkilälle saa pyörät pyörimään, ja pian kotisi onkin jälleen entistä vastaavassa kunnossa.

Totaalisen tuhon kohdattua työ aloitetaan yleensä näkyvän irtaimiston luetteloinnilla yhdessä asiakkaan kanssa. Sen jälkeen tiedot lähetetään vakuutusyhtiöön, jonka kanssa korvauksista sovitaan. Lievemmässä tapauksessa, kuten vaikka nokivahingon sattuessa, Hatanpää & Erkkilä siivoaa koko asunnon lattiasta kattoon ja toimittaa esim. elektroniikan ja vaatteet niiden puhdistamiseen erikoistuneisiin ammattiliikkeisiin. Tarvittaessa yritys hoitaa myös vahingon vaatimat purkutyöt.

”Vuosien varrella on nähty kaikenlaista”

Jokainen vahinko on omanlaisensa ja pitkän uran aikana yrityksessä onkin jouduttu kohtaamaan jos minkälaista onnettomuutta. – Joskus työ on hyvinkin raskasta, sillä esimerkiksi irtaimiston luettelointi joudutaan usein tekemään yhdessä surevien ihmisten kanssa, Erkkilä kertoo.

Suurin osa töistä sujuu ammattitaidon ja kokemuksen tuomalla rutiinilla, mutta joukkoon mahtuu toki harvinaislaatuisempiakin tapauksia. – Yksi tällainen tuli vastaan edellisen myrskyn aikana, kun erään omakotitalon takkaan kohdistunut ilmavirtaus oli vetänyt kekäleitä kattotiilten alle ja sytyttänyt lopulta koko aluskatteen tuleen, Erkkilä muistelee. Pari vuotta sitten yrittäjä puolestaan joutui putsaamaan Tyks:n tulipalossa nokeentuneita maalauksia. Homma onnistui niin hyvin, että jopa Ateneumin taidemuseossa pitkään työskennellyt konservaattori antoi Erkkilälle oman tunnustuksensa.

Vakuutukset kuntoon!

Erkkilä haluaa kuitenkin muistuttaa, että hän pystyy auttamaan vain silloin, kun tarvittavat vakuutukset ovat kunnossa. Hyvänä esimerkkinä toimivat kerrostalot, joiden asuntojen irtaimistosta yleensä vain puolet on vakuutettuja. – On ikävä mennä sanomaan osalle, ettemme valitettavasti voi auttaa, yrittäjä harmittelee. Halvimman kotivakuutuksen saa noin 50 eurolla, joten siihen sijoittaminen todella kannattaa. Koskaan kun ei voi olla varma, missä ja milloin vahinko yllättää.