Totaalipurku Oy on vuonna kiinteistöjen purkutöihin keskittynyt yritys, joka toimii pääosin 400 kilometrin säteellä Uudestakaupungista.

Vanha pois siististi uuden tieltä

totaalipurku_160www.totaalipurku.fi

 

Purkutyömaiden jätteistä 99 % menee nykyään uusio- ja hyötykäyttöön kaatopaikalle kippaamisen sijaan. Haasteellisimpia sijoittaa ovat betonin ja tiilen purkujätteet.

– Murskattu betoni ja tiili pyritään hyödyntämään maanrakennuksessa, esimerkiksi piha- ja tiealueilla. Mara-asetuksissa on kerrottu tarkasti, mihin ja miten tällaista materiaalia saa hyödyntää. Asetukset ovat melko tiukat, ja silti joskus purkujätteen käyttäminen tienpohjana mielletään maahan dumppaamiseksi. Purkujätettä pelätään turhaan; se voidaan turvallisesti hyödyntää uudestaan, kertoo toimitusjohtaja Lauri Uussaari Totaalipurku Oy:stä.

Totaalipurku Oy on vuonna 2013 nimenmuutoksen myötä kiinteistöjen purkutöihin keskittynyt yritys, joka toimii pääosin 400 kilometrin säteellä Uudestakaupungista. Yritys tekee nimensä mukaisesti rakennusten kokonaispurkuja aina piipunhatusta perustuksiin saakka. Poissiivotun rakennuksen paikalle jää vain tyhjä, siisti tontti.

Joskus remontti on pelkkää  tekohengitystä

– Julkiset rakennukset työllistävät meitä paljon; vanhat koulut ja päiväkodit. Koulujen sisäilmaongelmia pyritään ratkomaan miljoonien remonteilla, mutta muutaman vuoden päästä saatetaan huomata, että rakennuksen purkaminen ja uuden pystyttäminen on joka tapauksessa järkevin ratkaisu, Uussaari tietää.

– Myös 70-luvun elementtikerrostaloja saatetaan purkaa korjaamisen sijaan. Aina korjaaminen ei ole järkevää eikä kustannustehokasta.

Kun tarjouspyyntö on vastaanotettu, tutkaillaan kohdetta ja tutustutaan siihen käytännössä paikan päällä. Yleensä tilaaja on teettänyt kohteesta asbesti- ja haitta-ainekartoituksen, jolloin osataan varautua työhön oikeanlaisin konein, välinein ja metodein.

Työ alkaa irtokalusteiden poistamisella, jonka jälkeen tehdään sisäpurkutyöt. Rakennuksen sisälle jää vaiheen jälkeen pelkkää tiiltä ja betonia, sekä betonin sisällä oleva raudoitus. Nämä erotellaan ja tiili sekä betoni murskataan eli pulveroidaan. Pienimmät jäljelle jääneet metallinpalat poistetaan lopuksi magneetilla.

Viimeinen vaihe on perustusten kaivaminen ylös, jonka jälkeen ne pulveroidaan maan pinnalla. Lopuksi kaikki jokaisessa vaiheessa jo aiemmin lajitellut materiaalit toimitetaan kukin sopivimpaan osoitteeseen jatkokäsittelyä varten. Lähes kaikki hyötykäytetään, ja saa uuden elämän jossakin toisessa paikassa, kenties toisessa muodossa.

– Haastavinta on löytää jossain kauempana työskennellessä oikeat osoitteet materiaaleille, kuten juuri betonille ja tiilelle, sillä sopivia, näitä materiaaleja tarvitsevia projekteja, kuten tienrakennustöitä, ei ole välttämättä käynnissä, yrittäjä toteaa.

Uusien, purkujätteille sopivien läjitys- ja sijoitusalueitten perustaminen helpottaisi purkutyötä tekevien yritysten elämää useimmilla paikkakunnilla.

Sovitusta pidetään kiinni

Purkamiseen käytetty aika vaihtelee; 5000 neliömetrin koulu katoaa siististi kolmessa kuukaudessa, omakotitalo muutamassa päivässä. Yrityksellä pyörii useita projekteja koko ajan.

– Kaluston on oltava erilaisiin työkohteisiin soveltuvaa ja luotettavaa. Pääpurkukoneemme ovat 30–50 –tonnisia, ja eri lisälaitteita on kymmeniä. Meillä on hyvät ammattimiehet ja vahvuuksiamme ovat myös luotettavuus sekä aikatauluissa pysyminen. Siitä pidetään kiinni, mitä on sovittu, Uussaari kuvailee.

Kotikenttäetua tuo se, että Uudenkaupungin läheisyydessä sijoituspaikat ovat helposti saavutettavissa. Kun taas työskennellään kauempana, haasteita saattaa tulla eteen. Silti työn perään ollaan valmiita lähtemään muuallekin, jos tarve vaatii, eikä haasteita pelätä. Usein purettavien kiinteistöjen liepeet ovat ahtaita työskennellä, mikä vaatii ammattitaitoa raskaan kaluston kuljettajilta. Haasteet testaavat ammattitaitoa, mutta myös rakentavat sitä.

– Harvoin tilaa on liikaa. Mitä enemmän työskentelytilaa, sen parempi. Joskus kohteissa voi olla jotain mielenkiintoisia elementtejä, esimerkiksi rakennusosia, joita kannattaa myydä ehjänä uudelleenkäyttöön tai hyödyntää muulla tavoin, Uussaari vinkkaa.

Kun vanhan rakennuksen purkaminen on suunnitteilla, kannattaa ottaa selvää, voidaanko joitakin osia vielä myydä, käyttää tai lahjoittaa. Kierrätystalous on paitsi ekologista, myös järkevää.