Enertest_oy_solid_house_300_CMYK_4_2015

Vapaajäähdytys synnyttää säästöjä

Toukokuussa 30-vuotista taivaltaan juhlineessa Enertest Oy:ssä on ehditty kokea monenmoista. Mieleenpainuvimpia ovat olleet projektit entisen Neuvostoliiton alueella, joihin lukeutuu mm. Eremitaašin saneeraus ja Voronežin avaruustutkimuslaitoksen puhdastilojen rakentaminen. Viime aikoina perheyritys on kuitenkin keskittynyt jäähdytys-, lämmitys- ja automaatiojärjestelmien suunnitteluun, toteutukseen ja ylläpitoon lähinnä kotimaassa, mutta myös ympäri Eurooppaa.

Enertest Oy on vahva vapaajäähdytyksen puolestapuhuja. – Etenkin teollisuuden ympärivuotista jäähdytystä vaativissa kohteissa saavutetaan huomattavia säästöjä, kun jäähdytys hoidetaan talviaikaan ulkoilman avustuksella, kertoo yrittäjä Seppo Salminen. Prosessijäähdytys vaatii toimiakseen määrätyn lämpöistä prosessivettä, jonka jäähdytyksessä hyödynnetään ensisijaisesti viileää ulkoilmaa ja tuotetaan kylmää vasta toisessa vaiheessa kompressoreilla. Teollisuuden ohella kyseinen menetelmä on havaittu toimivaksi myös esim. kauppakeskusten liiketiloissa.

Sekä lämmitys- että jäähdytysjärjestelmät kehittyvät tekniikan parantuessa ja direktiivien tarkentuessa. – Esimerkiksi lämpöpumppujen hyötysuhteet ovat koko ajan parempia. Myös laitteiston hinta on pudonnut ja käyttövarmuus vastaavasti kasvanut, Salminen kertoo. Yrittäjä haluaa huomauttaa, ettei lämpöpumpun jäähdytystoimintoa kannata pelätä kuumina kesinä: – Pienen osan siitä minkä talvella säästää voi aivan hyvin uhrata kesällä mukavampaan oloon, hän toteaa. Kylmäainetta sisältäviä laitteistoja omistavia Salminen muistuttaa myös huollon tarpeellisuudesta: – Lakikin määrää säännölliset vuototarkastukset tietyn kokoisille laitteille, hän huomauttaa.