Aurubis_solidhouse_3_300_CMYK

Värisävyt ja kestävyys ovat kuparin valtteja

Euroopan johtavalla kuparintuottajalla on takanaan yli 140-vuotinen historia. Tänä päivänä yhtiö on sitoutunut jatkamaan kupariarkkitehtuurin perintöä panostamalla oman tuoteperheensä perusteelliseen kehittämiseen.

Kupari on yksi ensimmäisistä ihmisen hyödyntämistä metalleista ja samalla yksi vanhimmista rakennusmateriaaleista. Valssatun kuparin muokattavuus tarjoaa mahdollisuuden verhoilla sillä lähes rajoituksetta millaisia arkkitehtonisia muotoja tahansa. Tästä johtuen kupari soveltuu kokonaisvaltaisena verhoilumateriaalina korostamaan rakennuksen massamuotoja ja ylläpitämään materiaalitunnun jatkuvuutta.

Eri värisävyt tekevät kuparista kauniin verhoilumateriaalin. Uutena kupari säihkyy punertavana, mutta ilman kanssa kosketuksissa ollessaan se muuttuu vähitellen ruskeaksi ja patinoituu ajan kuluessa vihertäväksi. Erinomaisen korroosionkestävyytensä ansiosta kuparimetallit kestävät hyvin erilaisia ilmasto-olosuhteita. Kuparimetallit säilyvät hyvinä jopa vuosituhansia. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat Aachenin katedraalin pronssiovet vuodelta 800 ja Firenzen katedraalin ovet, jotka Ghiberti suunnitteli vuonna 1423. Kauniin ulkomuodon ja kestävyyden lisäksi kuparilevyjä on helppo työstää ja liittää.

Nordic-tuotteet korostavat kuparin luonnollisuutta

Aurubis Architectural syntyi, kun saksalainen Aurubis AG osti vuonna 2011 Valssatut tuotteet -divisioonan Luvata-konsernilta. Aurubis Finland Oy:n Nordic-tuoteperhe on tulosta arkkitehtien kanssa tehtävästä tiiviistä yhteistyöstä. Nordic-tuotteet sisältävät runsaasti erilaisia esihapetettuja ja patinoituja pintoja, joiden lisäksi Aurubiksen asiantuntijat tekevät mielellään yhteistyötä arkkitehtien kanssa kehittääkseen myös yksilöllisiä ratkaisuja. Kaikki Aurubiksen Nordic Products -tuotteet valmistetaan Porin valssaamolla.

Kuparille ominaisen patinoitumisen yhteydessä syntyvät värimuunnokset ovat olleet lähtökohtana Aurubiksen Nordic-pintojen kehittämiseen. Viimeisten vuosikymmenien aikana yhtiö on kehittänyt teollisia menetelmiä, joilla saadaan aikaiseksi erilaisissa hapettumis- ja patinoitumisvaiheessa olevia pintoja. Menetelmät muistuttavat luonnon omia prosesseja, eikä niissä käytetä vieraita kemiallisia lisiä. Aurubiksen Nordic-tuotteista 97 % on valmistettu kierrätyskuparista. Koska kupari on täysin kierrätettävä materiaali, myös kuparintuotannon GWP-lukema, eli kasvihuonehaitallisuus, on paljon alhaisempi kuin ruostumattoman teräksen tai alumiinin.

Suuria projektikohteita

Helsingin Musiikkitalo, Sven Harry Karlssonin Taidemuseo Tukholmassa ja Varsovan juutalaismuseo ovat loistavia esimerkkejä Aurubiksen ja suunnittelijoiden tekemästä yhteistyöstä. Helsingin Musiikkitalon vihreäksi esipatinoitu kuparinen julkisivu yhdistää rakennuksen kauniisti ympäristöönsä aina Töölönlahden puistomaisemaa myöten. Sven Harry Karlssonin Taidemuseo on verhoiltu ulkopuolelta kokonaan Aurubiksen Nordic Royal -alumiinipronssilla. Aurubis osallistui projektissa alusta lähtien suunnittelun, detaljoinnin ja asennuksen kaikkiin vaiheisiin. Varsovan Juutalaismuseon erikoisuutena sen sijaan on monimuotoinen kerroksellisuus, jonka design konkretisoituu esipatinoidun kuparin ja lasin sommitelmassa.