arskanmetalli_Oy_solid_house_2_300_CMYK

Viljelijän luottokumppani – sukupolvesta toiseen

Kolmannessa polvessa toimivassa perheyrityksessä kunnioitetaan vuosien aikana tehtyä työtä ja katsotaan luottavaisin mielin myös tulevaan.

Arskametalli Oy:n toiminnan juuret ulottuvat aina vuoteen 1959 saakka, jolloin yrityksen nykyisen toimitusjohtajan, Janne Käkösen isoisä aloitti viljakuivureiden teollisen tuotannon. Vuosien varrella yritys on kasvanut, tilat laajentuneet ja tuotevalikoima monipuolistunut. – Nykyään valmistamme mm. viljan käsittelylaitteita, kuivureita, elevaattoreita ja siiloja, Käkönen luettelee. Vaikka toiminnan pääpaino on Suomessa, löytyy Arskametallilta oma konttori myös Virossa, josta hoidetaan tuotteiden myynti Venäjälle ja Baltiaan.

– Automatiikka on lisääntynyt meidänkin myymissämme koneissa huomattavasti

Helpotusta isäntien arkeen

Viljelijät ovat nykyään yhä valveutuneempia ja osaavat vaatia koneiltaan paljon. Tähän vaatimukseen Arskametallilla on myös haluttu vastata tuottamalla laitteita, jotka helpottavat mahdollisimman paljon maatilojen isäntien töitä. – Automatiikka on lisääntynyt meidänkin myymissämme koneissa huomattavasti, Käkönen kertoo. Suosituksi on noussut esimerkiksi nk. tuplakuivuri, jossa on kaksi suurin piirtein samankokoista koneistoa, joista toinen kuivaa viljaa ja toinen jäähdyttää.

Arskametallin valmistamat koneet on tarkoitettu kestämään kauan, jopa kolmekymmentä vuotta. Nykyaikana laitteisto on myös kohtuullisen huoltovapaata, joten pienet viilaukset onnistuvat usein viljelijöiltä itseltäänkin. – Toki mekin autamme aina kun aikaa vain löytyy, Käkönen lupaa.

Bioenergia valtaa alaa

Bioenergia on päivän sana myös viljan käsittelyyn tarkoitetussa koneistossa. Jo kymmenen vuoden ajan Arskametalli on tarjonnut öljyuunin lisälämmöksi yhdistettävää, bioenergialla toimivaa etu-uunia, joka on edelleen oiva ostos saneerauskohteisiin. Uudispuolelle kustannustehokkain vaihtoehto sen sijaan lienee Ecoheater, jossa tulipesä ja lämmönvahdin on yhdistetty yhdeksi kokonaisuudeksi.

Vaikka Arskametalli valmistaakin tiettyjä perusmalleja, voidaan moduuleista koota aina myös asiakkaan toiveita vastaava, täysin räätälöity kokonaisuus.

Menestyksen avaimet

Kaikinpuolinen joustavuus ja ketteryys ovat Arskametallin valttikortteja. Muut edellytykset menestymiseen ovat kuitenkin peräisin jo vuosien takaa: – On ollut helppo siirtyä johtamaan yritystä, jolla on isoisäni ja isäni ansiosta ollut jo ennestään vahva kassa ja leveät hartiat, Käkönen pohdiskelee. Perheyrityksessä kaikki puhaltavat yhä edelleen yhteen hiileen, sillä hommaan ja vastuuseen on kasvettu pienestä pitäen. Tehtaalla työskentelee tälläkin hetkellä jo kaksi Käkösen veljenlasta sekä siskon poika oppisopimuksella ja lisäksi siskon mies työjohdossa, Janne toivoo myös omien pienokaistensa jatkavan jonain päivänä hänen jalanjäljissään. – Pitäisi ehkä alkaa lukea heille iltasaduksi kuivurin käyttöoppaita, iloinen yrittäjä naurahtaa.