Yhdet kasvot, monta palvelua

saaristonkaivonporausMaalämpö on kasvanut räjähdysmäisesti vuodesta 2011 lähtien. Ihmisiä kiehtoo maalämmön tuomat energiakustannussäästöt sekä vihreät arvot. Saariston Kaivonporaus Oy asensi ensimmäisen maalämpöpumppunsa vuonna 1994, ja edustaa edelleen ruotsalaista Thermiaa toiminnassaan. Thermia on johtavia lämpöpumppuvalmistajia ja kuuluu kansainväliseen Danfoss-konserniin. Saariston Kaivonporaus Oy:n toimitusjohtaja Jimmy Kronberg kertoo Thermian palvelleen yritystä uskollisesti vuosien aikana. – Thermia on vanha tekijä ja ensimmäinen toimija, joka valmisti maalämpöpumpun sisäänrakennetulla lämminvesivaraajalla. Olen ollut tyytyväinen tuotteeseen jo 20 vuotta, enkä aio vaihtaa.

saaristonkaivonporaus2Saariston Kaivonporaus Oy tekee kaivonporausta,(laitureita), paalutusta, ruoppausta ja myy sekä asentaa maalämpöpumppuja. Nimen mukaisesti yritys on erikoistunut saariston haastaviin maastoihin ja olosuhteisiin. – Käytämme edelleen yrityksen alkuperäisen perustajan, sukulaiseni Bertel Fjäderin, rakennuttamaa kolmipyöräistä porakonetta ja lauttaa. Ne ovat prototyyppejä, joita on vain yksi maailmassa, Kronberg kertoo. Maalämpöjärjestelmät on kuitenkin muodostunut yrityksen päätoimialaksi. – Meidän kaltaisia toimijoita ei Suomessa montaa ole. Teemme kaiken alusta loppuun, meillä on yhdet kasvot, jotka vastaavat koko projektista.

Tavallisessa 150 neliön omakotitalossa öljynkulutus on 2500–3000 litraa vuodessa, ja kustannus noin 3000 euroa. Maalämmön kustannus on vuositasolla alle tuhat euroa, ja investointi maksaa itsensä takaisin noin seitsemässä vuodessa. Tällä hetkellä Suomessa on noin 100 000 asennettua maalämpöpumppua josta 1 % on meidän asentamia. Suomen Lämpöpumppuyhdistys, jonka hallituksessa Kronberg istuu, on asettanut tavoitteen, jonka mukaan vuonna 2020 määrä olisi kolminkertainen.